Om Jonas

Jonas Jacobsson föddes den 22 juni 1965 i Norrköping. Strax efter födseln konstaterades att Jonas hade en förlamning som skulle göra honom rullstolsburen resten av livet. Jonas föräldrar, Gert och Ingrid Jacobsson, fattade ett gemensamt beslut. De bestämde att Jonas skulle behandlas på samma sätt som hans äldre bröder hade blivit behandlade. Han skulle få lära sig att klara sig själv så mycket som möjligt, gå i vanlig skola och visserligen ges de förutsättningar som just han behövde, men ändå inte få generell särbehandling på grund av sitt funktionshinder.

Jonas växte upp tillsammans med sina föräldrar och sina två äldre bröder i Krokek, strax norr om Norrköping. Till en början bodde de i ett tvåvåningshus utan hiss. Jonas hade två rullstolar – en uppe och en nere – och antingen gled han ned på eller drog sig upp i ledstången vid trappan.

På dagarna gick Jonas i den lokala skolan och på eftermiddagarna spelade han oftast landhockey på torget med de andra ungarna. Eftersom det inte fanns några rullstolar anpassade för barn på den tiden slaktade pappa Gert storebror Ulfs trehjuling och byggde en liggcykel som Jonas enkelt kunde ta sig fram med. Cykeln uppmärksammades av en slump och fick under en period internationellt genomslag under namnet “jonascykeln”.

jonas_liten_cykel

Fortfarande har Jonas sin bas i Östergötland och Krokek. Han tillbringar också mycket tid i Stockholm.

Jonas som idrottsman
Idrottsintresset fanns hos Jonas redan tidigt som barn. Främst var det bollsporter, som pingis och basket, som lockade, men även simning och skytte. Att det var just skytte som blev Jonas främsta idrott föll sig relativt naturligt. I princip hela familjen hade ägnat sig åt skytte i någon form. Jonas visade sig också ha talang för sporten. Redan som 14-åring deltog han i sin första internationella tävling och som 15-åring i sitt första Paralympics. Där, i Arnhem 1980, vann han sina första paralympiska medaljer; ett guld och ett brons.

Jonas Jacobsson tävlar i gevärsskytte, 10 meter luftgevär och 50 meter frigevär. Inför London 2012 var siktet även inställt på att försöka kvala in till OS i liggande skytte. En satsning där Jonas var mycket nära att ta en kvotplats för Sverige.

Jonas idrottssatsning planerades i fyraårscykler – från Paralympics till Paralympics – med VM vartannat år och EM vartannat år som delmål. Däremellan deltog han i en rad olika nationella och internationella tävlingar. Under den drygt 35-åriga idrottskarriären har priserna och utmärkelserna blivit många. Förutom de 17 paralympiska gulden, minst ett guld i varje Paralympics nio tävlingar i följd, finns i meritlistan en rad VM-guld, EM-guld och SM-guld, men även utmärkelser av andra slag som Kungamedalj, doktorshatt och inte minst – som första idrottare med funktionshinder – Svenska Dagbladets Bragdmedalj 2008.

Den 18 september 2016 avslutade Jonas officiellt sin idrottskarriär. Samma dag avslutades hans 10:e paralympiska spel i Rio de Janeiro.