Paralympics i Rio 2016

Uppdaterad 14 september 2016
JONAS SKYTTEKARRIÄR ÖVER
För första gången någonsin lämnar Jonas Jacobsson ett Paralympiskt spel utan medalj. Inte heller i dagens tävling tog han sig till final utan hamnade på 11 plats. Jonas har tidigare talat om att gnistan inte finns där längre och att den tyvärr inte ens dök upp när det var dags att tävla. “Viljan att vinna finns inte längre”, säger Jonas. “Nu är det dags att lägga gevären på hyllan och göra någonting annat!”


Uppdaterad 12 september 2016
“VILJAN ATT VINNA FINNS INTE DÄR PÅ SAMMA SÄTT LÄNGRE”

Vad är det som händer, Jonas?
Ingenting stämmer. Jag har ju länge sagt att jag inte riktigt känner gnistan längre, men visst hade även jag hoppats att den skulle dyka upp i tävlingssammanhanget.

Och det har den inte gjort?
Nej, jag känner inte alls samma vilja att vinna längre. Jag har tränat jättemycket inför de här spelen, men ändå skjuter jag sämre än på… ja, jag vet inte hur länge?!

Är du besviken?
Nej, det är det som är så konstigt. Jag gläds mer åt att det går bra för våra debutanter i laget. När jag föreläser och coachar brukar jag alltid tala om hur viktigt det är att verkligen själv ha viljan när man ska göra en satsning. Nu är jag själv ett levande bevis på det.

Men du har ju en tävling kvar?
Ja och jag lovar att jag ska göra ett sista försök att hitta vinnarinstinkten och maximera min prestation. Men sen ska det ärligt talat bli skönt att lägga gevären på hyllan. Det är dags att göra något annat nu.


10 september 2016
LUFTGEVÄR LIGGANDE AVKLARAD
Jonas Jacobsson har nu genomfört sin andra tävling under Paralympics i Rio. Denna gång var det i disciplinen luftgevär liggande. Detta är den gren som Jonas satsar minst på i antal träningstimmar och fokus, vilket också märktes i resultatlistan. En 34:e plats blev det för Jonas idag. Lagkamraten Martin Häll slutade på 36:e plats.


8 september 2016
INGEN FINAL FÖR JONAS IDAG
Tyvärr stämde inte skyttet idag för Jonas Jacobsson. I luftgevär stående slutade han på en retfull nionde plats och hamnade därför precis utanför final. Lagkamraterna Håkan Gustafsson och Martin Häll slutade på 10:e respektive 15:e plats.

Jonas Jacobsson tävlar i fyra discipliner: luftgevär 10 meter stående, luftgevär 10 meter liggande, frigevär 50 meter tre positioner (s.k. helmatch) och frigevär 50 meter liggande. Nästa tävling för Jonas är luftgevär liggande på lördag den 10 september kl. 14.30 (svensk tid).


Den 29 augusti 2016
JONAS PÅ PLATS I RIO
Jonas Jacobsson och det paralympiska landslaget i skytte är nu på plats i Rio de Janerio.

Varför är ni på plats så tidigt, spelen börjar inte förrän den 7 september?
Vi har valt att lägga ett träningsläger här i Rio innan spelen. Det är bra både för att hinna acklimatisera sig och att få tid för den sista, intensiva träningen innan tävlingarna börjar. 

Har du provat på tävlingsbanan?
Nu tränar vi på en annan bana på en armébas lite utanför stan, men jag provade OS-banan i våras när vi var här på en världscup. Den är svår! Dels för att det skiljer sig mycket hur det blåser beroende på vilken plats man skjuter ifrån, dels för att det lätt blir mirage. (Mirage: Varm luftånga som stiger från marken och som vibrerar på ett sätt så att det är svårt att sikta rätt.) 

Vad tycker du om Rio?
Ja, det är i alla fall väldigt fint väder… Ärligt talat så ser jag bara hotellet och skjutbanan. Vi har i och för sig häftig utsikt över Kristusstatyn från skjutbanan. Den är pampig.   

Hur går det med träningsformen, ser du den förbättring som du hoppats på?
Nej, tyvärr inte. Resultaten är fortfarande väldigt ojämna och framför allt i knästående ställning får jag inte till det. 

Vad har du för strategi?
Det är bara att fortsätta att träna och se hur långt det räcker.


22 augusti 2016
PARALYMPICS I RIO – DET SISTA!
Jonas Jacobsson är nu på plats i Rio de Janeiro för den sista uppladdningen inför de Paralympiska spelen. Idag meddelar han att hans tionde spel i ordningen också blir det sista. ”I och med att Paralympics i Rio avslutas, avslutas även min egen karriär som elitidrottare” säger Jonas. 1979 tävlade Jonas för första gången internationellt. Det innebär att en 37-årig idrottskarriär avslutas.

Hur firar man avslutet på en 37-årig idrottskarriär?
Ja, haha… det är en bra fråga. Det finns en del planer på någon slags festlighet, men tack och lov har jag andra som sköter om det.

Varför väljer du att sluta?
10 spel räcker! Jag funderade redan efter London på att sluta, men vi har ett så härligt lag nu så jag ville gärna vara med och stötta de nya skyttarna under deras första Paralympics.

Du har tidigare under säsongen antytt att viljan inte riktigt finns där längre, har det något med ditt beslut att göra?
Ja, delvis. Efter 37 år är det kanske inte så konstigt att man inte har samma drivkraft längre. Jag tror att det är dags att göra något annat nu.

Vad har du för andra planer?
Just nu är det bara att genomföra spelen så bra som möjligt som gäller. Sedan får vi se.


5 augusti 2016
PARALYMPISKA SPELEN NÄRMAR SIG
Det är snart dags för de paralympiska spelen i Rio de Janeiro. För Jonas Jacobsson innebär det hans tionde paralympiska spel i följd.

Vilken är den största skillnaden mellan ett paralympiska spel idag och när du gjorde ditt första spel år 1980, Jonas?
Den stora skillnaden är att det är mer media nu än vad det var då. Det beror kanske i sin tur på att spelen har blivit större. 1980 var ett sommar-Paralympics lika stort som vinter-OS i Lake Placid, nu är ett sommar-Paralympics mycket större än ett vinter-OS om man räknar i deltagande länder, antal deltagare etc. Många undrar också om det inte är större konkurrens nu än tidigare, men redan 1988 skilde det två-tre poäng mellan att vara på medaljplats eller på 20:e plats. Jag tror att det särskilt för skyttet har varit stor konkurrens hela tiden, eftersom vi har väldigt få klasser.

1181 x 741 px / 200 dpi

Foto: Sylvia Herden

Vilka är dina förhoppningar och har du några farhågor inför spelen?
Formen har inte varit särskilt bra, så farhågan är att det inte blir några bra resultat. Förhoppningen är att ändå lyckas gå till final i någon av grenarna.

Du nämnde att ni har få klasser inom skyttet, vilka är de?
Inom gevär och pistol har vi bara två klasser samt indelning i dam och herr. SH1 i gevär är för oss som har full styrka i armarna och SH2 är för de som har någon form av handikapp i armarna och därför behöver extra stöd för vapnet.

Tidigare under sommaren har du antytt att din form och motivation inte varit optimal, hur är den nu?
Jag hade hoppats att formen skulle vara bättre än vad den är. Hur det är med motivationen är svårt att veta… det är först när man står i skarpt läge som man märker om den finns där eller inte.

Finns det något i din uppladdning och i din träning som du borde ha gjort annorlunda?
Nja… jag tycker egentligen inte det. Kanske att jag skulle ha haft lite bättre backup när det gäller materialet.

Hur menar du då?
Jag har av olika skäl valt att inte skaffa en massa nya grejer utan kör med det jag har haft tidigare. Alltid svårt att veta om det var rätt beslut eller inte, men nu är det som det är.

Hur är din allmänna känsla inför att tävla i Rio?
Det ska bli kul att åka dit med lag som vi har nu. Truppen inom skyttet är större än vad vi har haft på många år och flera gör sitt första spel. Jag tror att det är namn som vi kommer att få se i Paralympicssammanhang i många år framöver.

2015 förlorade du en av dina bästa vänner, australiensaren och skytten Ashley Adams, påverkar det dig på något sätt inför Rio? (Not. Ashley Adams omkom i en olycka med en fyrhjuling i mars 2015, 59 år gammal.)
Ja, det blir inte samma sak att åka till ett spel utan Ashley! Vi brukade sitta och prata i princip varje kväll under spelen och möjligheten att få träffa honom var en av de saker som jag brukade se fram emot när jag åkte på internationella tävlingar. Det kommer att bli annorlunda och jag kommer helt säkert att sakna honom.

Vilken av dina fyra tävlingsgrenar ser du mest fram emot att få tävla i?
Normalt brukar luftgevär stående och 50 meter helmatch vara mina starka grenar, men nu vet jag inte riktigt… kanske helmatchen. Det är skyttets Vasalopp.

Hur ser en ledig dag i den paralympiska byn ut?
Det brukar inte bli så många lediga dagar… När man inte tävlar har man träningsdag inför nästa tävling eller vapen- och utrustningskontroll. När tävlingarna är slut kanske man har någon ledig dag då man i bästa fall hinner titta på tävlingarna inom andra idrotter innan det är dags att packa och åka hem.

Till sist, om du ska rekommendera publiken i Sverige att följa en specifik gren inom skyttet, vilken är det och varför?
Helmatchen är egentligen mest spännande för i den kan resultatet ändras jättemycket mellan de olika ställningarna, men just den tävlingen tar flera timmar så det kanske är lite mastigt att titta på. Jag rekommenderar därför att man tittar på finalen i helmatchen. Då är de åtta bästa skyttarna efter grundomgången kvar och tävlar om medaljerna. Helmatchens final tar ungefär en timme och brukar vara väldigt spännande.

Läs och lyssna på ABC Australias intervju med Jonas om hans vänskap med Ashley Adams:Närbild Ashley

http://www.abc.net.au/news/2016-08-04/swedish-shooting-champion-jonas-jacobssons-touching-plan/7689746

https://soundcloud.com/abc-western-queensland/jonas-jacobssons-touching-plan-to-honour-ashley-adams